Wat betekent voor mij het woord ‘intentie’

Het beste kan ik mij vinden in de etymologische verklaring van het woord intentie: bedoeling.

Het is mijn intentie om open te communiceren, het is mijn bedoeling om open te communiceren. Intentie is voor mij een innerlijk wils-besluit om mijn energie, aandacht, gevoelens en fysiek handelen op een bepaald doel te richten. Als metafoor: licht is verspreid, wanneer ik het bundel krijg ik een laser-straal, met enorme krachten. Wanneer ik de energie van mijn geest bundel in een gerichte aandacht op een specifiek doel doe ik eigenlijk hetzelfde. Een intentie zetten is voor mij een dergelijk proces van bundelen van mijn geest-energie opdat er een, al dan niet fysieke, manifestatie plaatsvindt.

De zuiverheid van de intentie is daarbij voor mij van groot belang. Dient de intentie mijzelf, dient het de ander, dient het de samenleving, dient het de wereld? De bron van waaruit de intentie bepaalt de kwaliteit van de intentie. Is het een verlangen van mijn ego of is het iets wat via inspiratie of intuïtie mij ingegeven wordt?

In mijn ervaring is het zo dat wanneer ik intenties als het ware ‘ontvang’ in een moment van oprechtheid en eerlijkheid, dan komen ze ook uit. (Coram) Wanneer het een ‘persoonlijk gericht willen’ is, lukt het veelal niet.

Niels Pilaar

Op 29 maart 2020 organiseert Groep Le Chemin een verkenningsdag over de kracht van intentie in Huize het Oosten te Bilthoven!