Yoga en Amrita

Wat hebben Yoga en Amrita met elkaar te maken?

Yoga

Een spirituele reis naar verlichting

Yoga is een oude spirituele traditie die gericht is op het creëren van een evenwicht tussen geest, lichaam en geest. De oefeningen van yoga omvatten postures, ademhalingstechnieken, meditatie en ethische principes om het bewustzijn te verruimen en de geest tot rust te brengen. Het doel van yoga is om ons innerlijke zelf te ontdekken en onze ware aard te verwezenlijken, waardoor we een eeuwigdurend geluk en verlichting kunnen bereiken.

Amrita

Amrita is een Sanskriet woord dat letterlijk vertaald betekent “onsterfelijkheid”. In de Hindoeïstische mythologie wordt Amrita beschouwd als een kostbare vloeistof die leidt tot eeuwig leven en goddelijke wijsheid. Het is de nectar van de goden, die hen een hogere bewustzijn en een diepere verbinding met het universum geeft. De symbool van Amrita speelt een belangrijke rol in de yoga-traditie en wordt gezien als de ultieme vrucht van de spirituele praktijk.
Yoga als poort naar Amrita
 
Door de praktijk van yoga kunnen we een staat van geestelijke openheid bereiken en verbinding maken met het goddelijke. In de traditionele yoga-filosofie wordt deze verbinding vaak geïllustreerd met de mythe van de god Shiva, die in meditatie de goddelijke nectar van Amrita binnenkrijgt. Dit verhaal laat zien dat de praktijk van yoga ons kan helpen om het hogere bewustzijn te bereiken en het goddelijke in onszelf te ontdekken.

De acht leden van Yoga

De traditionele yogaleer beschrijft een systeem van acht leden van yoga om de geest te disciplineren en de geestelijke paden te volgen. Deze leden zijn: yama (ethiek), niyama (persoonlijke discipline), asana (lichaamshouding), pranayama (ademhaling), pratyahara (introspectie), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) en samadhi (verlichting). Door deze acht leden te volgen, kunnen we de weg naar Amrita vinden en een diepere verbinding maken met ons innerlijk zelf.

Bhakti Yoga en Amrita

Bhakti Yoga is een van de belangrijkste vormen van yoga en is gericht op liefde en toewijding aan de goddelijke. In de Bhakti Yoga-traditie wordt Amrita gezien als de beloning voor de devotee die zijn of haar hart openstelt voor de goddelijke liefde. Door de praktijk van liefdevolle mantra’s, kirtan (gezang) en puja (aanbidding), kan de devotee een diepere verbinding maken met de goddelijke en de ultieme staat van verlichting bereiken.
yama (ethiek), niyama (persoonlijke discipline), asana (lichaamshouding), pranayama (ademhaling), pratyahara (introspectie), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) en samadhi (verlichting)

De transformerende kracht van yoga en Amrita

Yoga en Amrita bieden ons een transformerende reis van zelfontdekking en spirituele groei. Door de praktijk van yoga en het streven naar Amrita kunnen we onze gedachten en gevoelens transformeren en ons bewustzijn uitbreiden. We kunnen onze angsten en beperkingen overwinnen en ons innerlijke licht ontdekken.